inici      qui_som|equiliqua|guia|cataleg_de_veus|agenda|contacte|associa't
vocabulari_teatral|entrevistes|biblioteca|normativa_laboral|convenis_laborals|cursos|premis|cartellera|enllaços


Teatre Públic Valencià

El treball professional dels actors i actrius valencians està molt amenaçat per l’escassetat d’espectacles de producció pública. El Teatre Públic Valencià ha d'ésser un projecte d’alta prioritat en la política cultural del poble valencià. El seu objectiu fonamental serà el d’acostar un públic majoritari a un teatre de qualitat artística.

Actors i actrius professionals valencians ens veiem en el menester, no únicament d’interpretar teatre, sinó també de pensar-lo en tots els seus aspectes i, molt especialment en el de la seua relació amb el públic, amb el territori i amb el Govern.

 

Estructura

S’ha de dissenyar sobre els fonaments de la màxima eficàcia i aprofitament dels espais i recursos teatrals dels municipis, les diputacions i la Generalitat.

Començant per articular la major fluïdesa d’informació i la màxima col·laboració entre totes les seues parts. Sobre aquests fonaments no s’ha d’assentar un organigrama piramidal. S’ha de procurar una estructura flexible i adaptable al treball en equip en un espai de comunicació i màxima participació de tots els agents implicats i procurant mecanismes de cooperació sectorial adreçats al creixement artístic del teatre valencià.

S’han d’articular els instruments que democratitzen les concessions o contractes programa i que permeten l’execució i seguiment transparent dels compromisos artístics i de gestió.

En definitiva, s’haurà de desenvolupar un projecte de teatre públic consensuat amb el sector i amb persones coneixedores de la història, la societat i les qüestions morals i cíviques que constitueixen la vida del poble valencià. Persones de teatre independents del poder polític.

 

Continguts

Un teatre públic que camina cap al 2020 no pot ser pensat com al segle passat (una estrella al capdavant de les produccions, un autor d'èxit, esperar al públic...)

S’ha d’actualitzar amb l’objectiu fonamental d’establir una «superconductivitat» entre el que ofereix -teatre valencià de qualitat-, i un públic amb noves maneres d’acostar-se a la cultura.

Començant per projectar producció pròpia i de criteri a partir de la temporada 15/16. I amb un horitzó que ha d’aspirar a la realització -en les temporades següents-, de produccions i coproduccions en relació màxima i justa amb els espais i recursos d’exhibició de la/les sales del Teatre Públic Valencià.

Amb propostes que contemplen: autores i autors valencians contemporanis, contemporanis en valencià, els textos més rellevants de la dramatúrgia universal en valencià, l’avantguarda, noves tendències i projectes de risc.

Garantint i potenciant l’ús del valencià. Amb l’objectiu que les funcions d’espectacles del Teatre Públic Valencià produïdes i exhibides en valencià arriben al 80% per temporada.

 

Innovació

El nou Teatre Públic Valencià ha de superar la ineficiència i paràlisi que els governs anteriors han teixit al voltant dels «Teatres de la Generalitat» sota el paraigua de Culturarts.

Sota un organisme general d’Arts Escèniques (o similar) i amb àmbit propi i independent d’altres disciplines com la música, la dansa o l’òpera que reclamen propostes ajustades a una realitat ben diferent.

Per primera vegada es pot articular un projecte del teatre públic des de la professió valenciana i amb un nivell d’excel·lència artística digne del poble valencià. Amb l’ambició d’aconseguir també la projecció exterior que el nivell del nostre teatre mereix.

 

Pressupost

Creguem en una nova i generosa política econòmica del Govern de la Generalitat per a l’articulació d’un veritable teatre públic.

Lluny d’un costós esteticisme i d’una teatralitat comercialitzada que no provocaria més que l’absolut rebuig d’una professió molt puixant malgrat el menyspreu de les assignacions pressupostàries del passat.

Es tracta d’assignar al teatre públic un pressupost digne i suficient dintre d’una política cultural audaç que permeta un futur brillant per al teatre valencià.

Les grans empreses valencianes haurien de trobar incentius per invertir en les arts i en el teatre en particular.

 

La qüestió de gènere

És important acarar el repte d’una més justa presència de les dones en tots els aspectes d’aquest Teatre Públic Valencià i no només en el de la participació de les actrius en les produccions, sinó també als apartats d’organització i promoció.

Complir la Llei d’Igualtat de març de 2007.

 

Treball

S’ha d’establir un procediment regulador de les condicions contractuals i salarials d’actors i actrius com a treballadors ocasionals, amb l’objectiu immediat d’acabar amb l’especulació que s’ha instal·lat en els darrers anys.Actors i Actrius Professionals Valencians